Marianne van Praag


Uit “de Berichten” van oktober-november 2019:

Rabbijn Marianne van Praag spreekt op 3 november 2019 in de Werkhofgemeenschap op uitnodiging van de Bezinningsgroep over de Joodse visie en omgang met de verhalen uit het Oude Testament. Ze belicht ook de Joodse kijk op het Nieuwe Testament en Jezus.
Haar verhaal wordt afgewisseld met onder andere Joodse muziek.

Op de vraag ‘wie of wat inspireert u als rabbijn’, antwoordt zij:
“Mijn traditie is voor mij een onuitputtelijke inspiratiebron. Die is zo ongelooflijk mooi, wijs en rijk. Mijn interpretatie van het jodendom vind ik belangrijk. Het gaat om de menselijke kant ervan, niet om de wetmatige kant. Ik denk dat religie daar ook niet voor bedoeld is. Religie is bedoeld als een soort moederfiguur die open staat voor anderen, die geborgenheid, zekerheid en thuisgevoel geeft. Ik speel daarin graag een verbindende rol.”

Marianne van Praag (1956) is sinds juni 2012 rabbijn in de Liberaal-Joodse Gemeente Beth Jehoeda in Den Haag. Zij kreeg haar rabbinale bevoegdheid in augustus 2008 als één van de eerste vrouwelijke liberaal-Joodse rabbijnen in Nederland en daarmee ging een oude droom in vervulling. Toen achtte zij ook haar strijd om de positie van de vrouw binnen het liberale Jodendom voltooid. Ze is een van de zes vrouwelijke rabbijnen in Nederland. Ze heeft haar leven lang gevochten voor de positie van de vrouw in het liberale Jodendom en heeft nu haar doel bereikt. Ze is erg actief met interreligieuze contacten. Ze ziet het als haar taak om de rijkdom aan Joodse tradities door te geven en doet dat in de liberale gemeenten van Den Haag, maar ook op scholen en in kerken. Voor die tijd was zij 25 jaar lang werkzaam in het onderwijs en ook nog enkele jaren als toeristengids in Israël.

Rabbijn Van Praag is afgestudeerd met een scriptie, getiteld: “Between Renewal and Tradition – Liberal Jewish Liturgy in the Netherlands” (tussen vernieuwing en traditie – de Liberaal-Joodse liturgie in Nederland).
Op de voor haar speciaal ontworpen gebedsmantel staat haar levensmotto:
Wie is er voor mij als ik er niet voor mezelf ben?
Maar wat ben ik als ik er alleen voor mezelf ben?
Als het niet nu is, wanneer dan wel?
De ochtend zal iets langer duren dan normaal.
Er wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd.